Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Babybojen del 1 – Vattenvana för de minsta

shadow

Din bebis första bad är en riktig milstolpe! Det är en mysig aktivitet som gör att ni kommer närmare varandra och kan ha roligt tillsammans. En del bebisar älskar att plaska i vattnet redan från början medan andra blir lite oroliga första gångerna de badar.

Din bebis kan bada så fort naveln är läkt och barnet bara är några dagar gammalt. Hen kan bada i badbalja eller i ett badkar, ensam eller tillsammans med en förälder. När barnet är riktigt litet kan det också bada i handfatet på toaletten eller i vasken i köket.

Det är bäst att bada små bebisar innan maten, under förutsättning att de inte är allt för hungriga. Om ni badar direkt efter maten finns det nämligen risk för att din bebis behöver kräkas. Välj en lugn stund när ni kan vara ostörda och inte är trötta.

Det är viktigt att ta det lugnt – att bada ett halt och ålande barn kräver övning. Men var inte orolig, det kommer att bli lättare för varje gång! Le och skratta mycket så är det enklare för ditt barn att komma över den eventuella osäkerhet det kan känna inför vattnet i början.

Med egen flytkraft

Häll upp vatten som är cirka 37 grader. Har du inte en termometer, känn av värmen med armbågen eller handleden så att det inte är för varmt. Badar ni tillsammans i ett badkar så tänk på att barnens hud är mer känslig än din egen.

Börja gärna med att bada barnet på rygg. Håll i barnet så att inte armar eller benens rörelsefrihet hindras. Det viktiga är att det känns rätt för er båda. Håll barnet med en hand i varje armhåla med stöd för huvudet om du själv badar med barnet. Står du jämte badkaret eller baljan så håll en hand under huvudet och en hand under stjärten eller fotsulorna.

Bebisen ska inte lyftas i vattnet utan endast stöttas underifrån så att det får använda sin egen flytkraft. Håll bebisen så att hela kroppen, men inte huvudet, är under vattnet – är man våt på kroppen fryser man fort då man kommer i kontakt med luft. Öva aldrig på att dyka under vatten i baljan eller badkaret.

Kom ihåg att du aldrig ska lämna barnet utan uppsikt. Du måste alltid befinna dig på gripavstånd.

Babybojen på tolv olika språk

Babybojen finns på tolv olika språk samt i en lättläst version. Här kan du ladda ner alla varianter som PDF.

Fler tips för en mysig badstund

• Prata mycket med barnet och ha hela tiden ögonkontakt så att du kan läsa barnets signaler. Ge mycket beröm till din duktiga lilla bebis och glöm inte bort att ha roligt tillsammans.

• Bli inte förvånad om ditt barn skriker – det är bara en reaktion på en okänd upplevelse. Trösta genom att le, smeka och sjunga. Snart kommer barnet att älska baden.

• De första gångerna barnet badar räcker det med några få minuter. När bebisen blivit mer van vid vatten kan ni successivt öka tiden i badet.

Expertråd om barn och rädsla för vatten:

Rädd för att bada

play-button
shadow

Babybojen del 3 – Mer avancerade flytövningar

När ditt barn har klarat av de enklare flytövningarna kan det vara roligt att gå vidare till nästa nivå. Här är övningarna som hjälper ditt barn att lära sig flyta helt på egen hand.

Se filmen här
shadow

Missfall

Ibland avslutas graviditeten genom ett missfall. Vanligast är det att kroppen stöter bort ett skadat foster före graviditetsvecka 12.

Läs mer