Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Barn och sexualitet

shadow

När det gäller sexualiteten fanns tidigare många tabun. Men idag tycker tycker de flesta föräldrar att det är naturligt att barn kan uppleva sexuella känslor, eller tycker att det är lite spännande med könsorgan. Ibland kan ett sådant intresse börja mycket tidigt.

Barn upptäcker sin kropp med samma upptäckarglädje som allt annat. Ändå är gränssättande och hur konsekvent eller sträng man skall vara ett ständigt dilemma för dagens föräldrar.

Onani är normalt

De flesta förskolebarn onanerar. Det är normalt. I två eller tre årsåldern lär sig de flesta barn att onani är något privat som man gör när man är för sig själv. Föräldrar eller andra vuxna bör inte ingripa.

Sedan kan man undra om vi är mindre toleranta mot flickors intresse för det sexuella. Reagerar vi mer negativt på flickors sexuella nyfikenhet?

Endast överdriven onani är ett tecken på att ett barn har problem. Om barnet avskärmar sig eller ständigt onanerar utan hämning kan hon eller han behöva hjälp.

Intresse för könsorgan – avled utan dramatik

Barn är inte bara intresserade av sina egna könsorgan utan kan även vara intresserade av att se hur respektive förälder ser ut under kläderna eller av att undersöka mamma genom att känna på brösten. Detta är en del av barns nyfikenhet.

Som förälder ska man dock se till att barn inte behöver känna att de gör vuxna som de träffar generade eller illa berörda. Föräldrar bör avleda barnet på ett försiktigt sätt utan att göra någon stor affär av det.

Att avleda t ex ”bröstundersökningar” kan ske lika odramatiskt som andra tillsägelser. Det går att förklara för barn att andra vuxna inte vill att barnet rör vid deras bröst för att det inte känns bra för de andra vuxna.

Text:
Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Expertsvar om barn – onani och pubertet:

Onanerar på förskolan

• Handlar det om tidig pubertet?

shadow

Barns psykiska hälsa

Vilka krav och förväntningar finns på dagens unga jämfört med tidigare generation? Läs fakta om barn och ungas psykiska hälsa, och barnläkarens goda råd.

Läs mer
shadow

Internet och barn 9-15 år

Ju äldre barnen blir, desto mer använder de internet till sociala kontakter snarare än för spelande. Försök ändå ha lite koll på ditt barns nätvanor.

Läs mer