Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Pojken säger att jag slagit honom

Fråga:

Det är så fruktansvärt, min son som är 5 år säger på dagis att jag gjort honom illa. Jag har aldrig lagt ett finger på honom. Jag har däremot gett honom rejäla utskällningar då han har börjat bajsa på sig igen. Vi gör nu ett försök med belöningssystem.
Men varför säger han att jag gör honom illa?!
Jag vet inte vad jag ska göra men tackar för alla råd och stöd ni kan ge.

Svar:

Det låter jobbigt att barnet säger saker som ni inte tycker stämmer. Men barn skiljer inte alltid på fysisk och psykisk bestraffning (att bli skälld på kan också upplevas som hårt för ett litet barn) så det som vi vuxna kanske tycker är helt olika saker är det inte för barn.

Vill man nå fram till sitt barn är ofta en pratstund utan skuldbeläggande att föredra framför utskällningar.
Alla föräldrar brister förstås ibland och skäller men resultatet blir ofta mycket sämre.
I pratstunden kan barnet också få vara med och berätta hur han känner och upplever något vilket ökar chansen för att budskapet når fram.
Dessutom, när det gäller potträning är ofta ett stort tålamod från föräldrarna att föredra framför belöning eller bestraffning. Att sköta toalettbestyr ska barn kunna lära sig utan vare sig belöningar eller bestraffningar. Det är ingen prestation, något som man bara gör.

Barn som leker glömmer sig lätt – det är så roligt att leka att det ibland kan råka komma något i byxan även en bra bit upp under förskoleåren – t o m skolåren. Det händer alla barn.
Som förälder är det bäst att inte skälla utan hellre förklara varför det är bättre att gå på toaletten på ett så avdramatiserat sätt man kan.
Föräldrar kan påminna lite oftare: ”glöm inte att gå på toa”.
Det är bäst att inte göra någon stor grej av detta.

Besvarad av:
Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Läs gärna om enkopres – bajs i byxan, grundtrygghet hos barn eller våra expertsvar, exempelvis Bajsar på sig varje dag.

shadow

آیا می دانید فرزند شما میتواند نسبت به شما از حمایت اقتصادی ضعیف تری برخوردار باشد؟

آیا کودکان در سوئد به بیمه احتیاج دارند؟ ما مراقبت های بهداشتی، مدارس و دندانپزشکی رایگان برای کودکان داریم. جامعه از فرزندان ما مراقبت می کند، اما آنچه بسیاری از مردم نمی دانند این است که ا…

Läs merarrow
shadow

Medvetslöst barn

Om du hittar ett barn medvetslöst bör du tillkalla hjälp, kontrollera reaktioner, luftvägar och andning. Här följer expertråden, steg-för-steg.

Läs merarrow