Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Solkräm och solskydd för barn

shadow

Bästa solskyddet är att sitta i skuggan. Men ungar vill bada och leka i solen, och då är det bra att det finns solskyddskrämer att ta till. 

Välj en kräm som skyddar lagom mycket mot både ultravioletta strålar av både A och B-typ, som barnet tycker är okej att bli insmord med, och som inte försvinner av lite plask.

Dagens solskyddskrämer innehåller antingen kemiskt eller fysikaliskt skydd (där strålarna blockeras av krämen) mot ljusets ultravioletta (UV-) strålar.
Till barn under två år bör man välja solkrämer med partikelfilter, alltså fysikaliska solskyddsmedel som smörjs in så att de bildar en hinna på huden.
Så kallade kemiska solskyddsmedel (som inte kladdar lika mycket) innebär en risk för att ovälkomna ämnen tas upp genom barnets tunna hud. Många menar därför att man bör välja bort den typen av solskyddsmedel även till äldre barn.

Egentligen är experterna inte överens om hur mycket skydd mot hudcancer och andra skador som solskyddskrämer egentligen ger. Vad man däremot vet säkert är att mycket sol leder till ökad risk, så vi gör klokt i att skydda våra barn så gott det går: Inomhuslek när solen står som högst, pick-nick i skuggan, bra kläder och solhatt eller skärmmössa.

Två slags UV-strålar kan skada huden

För att skydda bra måste solskyddskrämen innehålla skydd mot så kallade UVA-strålar, inte bara mot UVB-strålar såsom man trodde förr. UVB-skyddet får inte vara för högt i förhållande till UVA, för då kan man luras att stanna i solen eftersom man inte märker att huden blir röd.
Det är nämligen UVB som gör att huden blir röd eller brun. Både UVA- och UVB-strålningen är skadlig för våra hudceller, men UVA kan (till skillnad från UVB) gå rakt igenom ett fönsterglas.

Smörj jämnt – och mycket!

Ett problem är att även då vi har en bra solkräm till hands, så tar vi oftast på för lite för att vi ska få den skyddseffekt som står på flaskan. En full handflata per person brukar vara lagom, och helst bör man smörja flera gånger.
Med en hög solskyddsfaktor kan det vara lättare att slarva med insmörjningen, men tänk på att de fläckar du missar inte har något skydd alls. Att smörja jämnt och tjockt är bästa garantin för att krämen ska fungera.

”Vattenresistent” räcker inte under en dag med bad

Sedan är det där ordet ”vattenresistent”. Om det står på flaskan att krämen är vattenresistent så betyder det egentligen bara att solskyddet kvarstår under själva badandet, inte efteråt – särskilt inte om du gnuggar barnet torrt med handduk. Du bör alltså bättra på insmörjningen efter badet.
Vissa barn hatar krämer över huvud taget. På större barn kan en spray vara lättare att applicera snabbt, och kännas mindre kletig.
Solskyddskrämer brukar ha en bäst-före-datum – släng gamla flaskor som stått länge på en dammig hylla på landet.

Skugga och kläder ger bästa skyddet

Under de timmar solen står högst (tumregel: när din skugga är kortare än vad du själv är) då bör du hålla barnet borta från direkt sol. Experterna brukar säga att en halvtimme i stark sol räcker bra även för vuxna.
Bebisar och små barn ska inte vara i solen alls, men även en skuggig plats invid havet kan ge mycket reflexer och därmed bränna på känslig hud. Moln eller dis framför solen kan minska strålningen, men tar i regel inte bort mer än ungefär hälften.

Bada med kläderna på

Idag finns det speciella solskyddskläder för barn, men vanliga långärmade tröjor och byxor räcker ganska långt om de inte är alltför tunna. De flesta plagg ger en solskyddsfaktor på mellan 10 och 30. Kläderna ger dock något sämre solskydd när de blivit blöta, om barnet använder dem i vattnet.
I vissa bassänger tillåts inte bad med vanliga kläder, men det gäller oftast inte småbarn i barnbassäng.
En våtdräkt i barnstorlek kan skydda bra mot solen – och göra att frusna barn slipper sitta och huttra så länge efter doppet.

Om barnet har nässelutslag – bör man undvika sol? Läs expertsvaret.

Uppdaterad jan 2018

Författare:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Krämerna – dyrast är inte bäst visar tester

Råd & Rön testar emellanåt solskyddskrämer för barn, dvs undersöker skyddseffekt för UVB- och UVA, doft, konsistens och faktisk vattenresistans.
Och dyrast är inte alltid bäst: Garniers solkräm var en av de bättre i ett test för några år sedan, men betydligt billigare än flertalet andra krämer i toppen.
Eco Cosmetics heter ett relativt nytt märke som har marknadsför en lite dyrare solkräm som ska vara snäll mot både hud och miljö.

play-button
shadow

Tryggt för barn i ert hem? Testa med Riskprofilen!

En olycka händer så lätt när man har barn i hemmet. Testa hur bra koll du har på risker och faror genom att spela Riskprofilen!

Se filmen här
shadow

Diabetes hos barn

Ett barn som jämt är törstigt och kissar ofta och mycket bör alltid undersökas för att utesluta diabetes. Hos små barn kan symtomen utvecklas snabbt.

Läs mer