Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Köp en bil

shadow

Att köpa bil

Ny eller begagnad. Bensin eller diesel. Röd eller svart. Det är mycket att fundera på när det gäller bilköp. Här får du en snabblektion i bilshopping.

Vad kostar det?

Bil är dyrt. Både att köpa och att äga. Du får räkna med rätt många tusenlappar i månaden. Det är många poster som ska med i kalkylen. Gör din uträkning här:
Inköpspris:
Skatt:
Försäkring:
Bränsleförbrukning:
Sommar/vinterdäck, tillbehör:
Service och reparationer:
Parkering/garage:

Vem säljer bilen?

Köper du bilen av en privatperson har du ett sämre konsumentskydd än om du köper av en bilhandlare. Eftersom bilhandlare lyder under konsumentköplagen har du större möjligheter att häva köpet och reklamera.

Köper du av en privatperson kan du ändå känna dig rimligt trygg om ni skriver ett bra köpavtal.

Här är ett exempel på ett sådant från Konsumentverket.

Här är fler tips för dig som köper en begagnad bil av en privatperson.

Vilken bil?

Det beror på vad som är viktigt för dig. Är det miljön, lastförmågan, säkerheten, ekonomin, prestigen eller komforten? Spelar det någon roll om den är manuellt eller automatiskt växlad? Tänk till och prioritera.

Kolla alltid registreringsnumret

Innan du köper en begagnad bil ska du alltid kolla registreringsnumret med Transportstyrelsen på 0771 14 15 16. Om det finns obetalda trängselavgifter, parkeringsböter eller fordonsskatter registrerade på bilen kan kronofogden ta den i beslag och sälja den för att täcka skulderna, även om du har köpt den. Snopet, minst sagt!

shadow

Ta körkort

Du kan ha det hela livet, det krymper världen och öppnar oändliga möjligheter, inte minst när gäller jobb. Har du lust, tid och 15 000 kronor kan körkortet bli ditt.

Läs merarrow
shadow

Rotavirus - maginfluensa symtom och behandling

Rotavirus ligger ofta bakom maginfluensa med diarré hos barn. I Sverige finns idag vaccin, men alla barn vaccineras inte rutinmässigt.

Läs merarrow