Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Mask - springmask hos barn

shadow

Om ditt barn klagar över att det kliar i stjärten när det har gått och lagt sig, har det förmodligen fått springmask. Här hittar du fakta – och missa inte expertens goda råd längst ned.

Springmask förekommer överallt i världen. Spolmask och bandmask är två andra inälvsmaskar, som förekommer men båda är mycket ovanliga hos barn som lever i Sverige.

Springmasken lever i ändtarmen. Maskarna är vita, blir max knappt 1 cm långa och är tunna som sytrådar. Maskhonorna tar sig ut genom ändtarmsöppningen i sängvärmen och lägger här ägg i hudvecken runt anus.
Det är äggen som orsakar den besvärliga klådan, som gör att barnet kliar sig i stjärten. Flickor kan få besvärlig klåda genitalt.

Symtom

Springmaskinfektion ger besvärlig klåda och ibland inga symtom alls men är inte farlig. Den sprids framför allt inom familjen och på förskolan.

Barnet får med sig ägg på fingrarna och under naglarna, sprider så smittan och får samtidigt i sig ägg via munnen som underhåller infektionen.

Uppdaterad maj 2014

Faktagranskad av
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Så blir ni av med masken

• Om barnet har klåda, låt det sova med åtsittande byxor eller hel pyjamas för att hindra att det kliar sig i stjärten i sömnen.

• Håll naglarna kortklippta.

• Det finns ett receptfritt läkemedel mot mask på Apoteket (Vanquin). Hela familjen bör genomgå behandlingen samtidigt, så att inte en symtomfri bärare åter smittar familjen. Medicinen ges i engångsdos och behandlingen bör upprepas efter 2 – 3 veckor.

• Hela familjen bör vara extra noga med toalett- och handhygienen.

• Byt sängkläder och städa sovrummet. Springmaskens ägg klarar sig ett par veckor utanför kroppen, i damm, sängkläder, mattor etc. Äggen är känsliga för solljus.

Om det inte hjälper med dessa åtgärder bör ni tala med BVC, skolhälsovården/elevhälsan eller vårdcentral för råd, och eventuellt försöka få någon annan medicin.

Om symtomen är tydliga och det inte finns andra orsaker till analklåda bör både den som har symtom men även övriga familjemedlemmar behandlas.

Läs också expertsvaren:

•  Hur länge lever springmaskens ägg?

•  Elvaåringens springmask återkommer trots behandling

•  Kan springmask försvinna utan medicin?

•  Magsyra – skydd mot springmask?

Hur kan vi äntligen få stopp på springmask?

• Hur lång tid innan springmask försvinner efter behandling?

shadow

Ont i magen

Ont i magen kan bero på många olika saker hos barn, från kolik till infektion. Läs expertens tips om hur du skiljer "vanligt" magont från allvarliga symtom.

Läs merarrow
shadow

Hur blir vårens ledigheter?

Nu har det gått mer än ett år sedan allt förändrades av coronapandemin. Resor ställdes in, möten och aktiviteter som bokades av, distansarbete och mycket annat har varit och är utmanande och…

Läs merarrow