Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bihåleinflammation

shadow

Bihåleinflammation (sinuit) orsakas av luftvägsbakterier som infekterar hålrummen (sinus) i ansiktsbenen.

Bihåleinfektioner hos barn är inte lika vanligt som hos vuxna. Det beror på att deras bihålor ännu inte är färdigutvecklade. De första bihålor som utvecklas är silbenshålorna vid näsan intill ögonen. Småningom utvecklas käkhålorna och sist pannbenshålan och kilbenshålan.
Det vanliga är att en förkylning, som beror på virus, banar vägen för luftvägsbakterier som sedan infekterar bihålorna.

Symtom

Småbarn kan i sällsynta fall drabbas av bihåleinflammation i silbenshålorna (etmoidit) i anslutning till en förkylning med varig snuva. Ett tydligt symtom är svullnad och ömhet runt det ena ögat mot näsan. Barnet får hög feber med värk och påverkat allmäntillstånd.

Bihåleinflammation i käkhålor och pannbenshålan drabbar oftare skolbarn och kommer i anslutning till en förkylning. Snuvan är tjock och varig men barnet har ingen eller måttlig feber.

Barnet känner ett tryck och får tilltagande ont i ansiktet eller huvudet. Äldre barn kan beskriva att smärtan ökar när de böjer sig ned. Inflammation i käkhålan kan t.o.m. upplevas som tandvärk.

Behandling

Inflammation i silbenshålorna (etmoidit) är allvarligt och kräver akut bedömning och behandling. Barnet blir oftast inlagt och behandling inleds med antibiotika direkt i blodet (intravenöst).

Bihåleinflammation i käk- och pannbenshålor är mindre dramatiskt men behandling med antibiotika, i första hand vanligt penicillin är oftast nödvändigt.

Så förebygger du och lindrar:

• Vid symtom på bihåleinflammation är det viktigt med värme – en bra mössa kan förebygga bihåleinflammation.

• Näsdroppar eller nässpray kan lindra och i viss mån förebygga besvär.

• Smärtstillande och febernedsättande medicin (exempelvis paracetamol eller ibuprofen) minskar besvären.

Uppdaterad jan 2016

Granskad av
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

 

shadow

Epiglottit - struplocksinflammation

Struplocksinflammation är ovanligt bland svenska barn sedan man infört allmän vaccinering mot bakterien Haemofilus influenzae 1992.

Läs merarrow
shadow

När vab blir vob - expertens tips till dig som småbarnsförälder

Som småbarnsförälder tampas du kanske med att hantera stress och dåligt samvete när du balanserar arbete hemifrån med vård av förkylda barn. Barnens försäkringsexpert tipsar om hur du bäst k…

Läs merarrow