Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Svårt att svälja, ingen matlust

Fråga:

Jag är elva år och har knappt känt någon hunger de senaste veckorna. Om jag blir hungrig känner jag inte för att äta. Allt började när jag inte kunde äta frukost p.g.a att det gjorde ont när jag svalde. Därefter kände jag inte för att äta senare på dagen heller. När jag äter så äter jag nästan inget och tycker att det smakar äckligt, även om jag brukar tycka att det är jättegott. Jag har inte spytt eller haft diarré. Jag har inte stressat eller så.
Varför kan detta ha hänt? Vad är det?

Svar:

Hej och tack för din fråga! Det är inte alldeles lätt att säkert veta vad dina symtom beror på – det finns många möjliga orsaker till dem och därför blir det här svaret lite långt – hoppas du orkar läsa hela.

Först lite om dina sväljningssvårigheter – det blir ju ganska jobbigt eftersom vi normalt sväljer minst 600 gånger på ett dygn… Tillfällig smärta när man sväljer beror oftast på en halsinfektion, som nästan alltid är virusorsakad.
Andra förklaringar till hals- eller sväljningssmärta kan vara sura uppstötningar som leder till retning i matstrupen (det kallas gastroesofageal refluxsjukdom) och globus eller funktionell dysfagi. Båda dessa senare tillstånd handlar om att man har en tillfälligt ”ökad känslighet” i matstrupen i samband med sväljning med eller utan en känsla av ”klump i halsen”.
Till ovanligheterna hör ”främmande kropp” i halsen, dvs att du råkat svälja något som fastnat halvvägs (ett fiskben t ex), och järnbrist som konstigt nog i ovanliga fall kan ge sväljningssvårigheter.

Nu till din dåliga matlust. Du skriver att den började i samband med sväljningssvårigheterna och sedan fortsatte av bara farten. Så kan det ibland vara, och i så fall går det snart över.
Dålig matlust som också ofta leder till att man går ned i vikt kan jag ibland se hos barn och ungdomar med inflammation någon stans i kroppen. Denna inflammation leder då till dålig matlust pga att vissa kemiska substanser frisätts från det inflammerade organet (från t ex leden, tarmen eller muskeln) som signalerar till hjärnan att minska energiintaget.
Har du ont någonstans (led-, muskelvärk, magvärk eller huvudvärk), feber eller trötthet? Då tycker jag att du ska söka hjälp hos din husläkare så att du inte går omkring med en dold inflammation någonstans.

För det tredje – att sakna smak – då blir det inte så kul att äta. Kan du vara allergisk? Våren kom tidigt i år och med den extra tidig pollensäsong. Är du allergisk så kan du bli både trött och nästäppt och är du tät i näsan så känner du heller ingen smak – eftersom mycket av smaken sitter i näsan! En annan orsak till förändrad smak är om du tar någon medicin. Smakförändringar är vanliga biverkningar av många mediciner.

Sist men inte minst viktigt: dålig matlust och förnimmelser av att ”allt inte är som det borde vara” kan vara ett tecken på att man går omkring och är deprimerad. Det kan faktiskt även barn och ungdomar vara. Det kan vara värt att gå och prata med sin husläkare om det – eftersom det numera finns bra hjälp att få!

 

Besvarad av:
Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

play-button
Ett barn åker i skidor
shadow

Så åker ditt barn säkert i skidbacken

Skidmiljön är härlig men kan med tanke på olycksrisker faktiskt jämföras med trafikmiljön, därför är det viktigt att vara med och se till att barnen har tillräckligt med skydd och är i en mi…

Se filmen härarrow
play-button
En man och ett barn står på en strand och håller i en livboj från Trygg-Hansa.
shadow

Kasta livbojen rätt och rädda liv

Livbojen är en enkel och fantastisk livräddare. Se vår film om hur du kastar en livboj. Här kan du som organisation eller privatperson också beställa en.

Se filmen härarrow