Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Fysisk aktivitet under graviditeten

shadow

Att vi mår bra av att röra på oss håller de allra flesta med om. Många gravida känner sig dock osäkra på om man kan fortsätta med sin träning, hur mycket man kan träna och på vilket sätt, då det händer så mycket i kroppen.

Träning ger positiva hälsoeffekter

Det finns många fördelar med att vara fysiskt aktiv under sin graviditet. Man kan med fördel fortsätta eller börja att träna under graviditeten då man idag vet att träning ger flertalet positiva hälsoeffekter. Bland annat:

  • Mer energi och ork – en förlossning liknas ofta med ett maraton.
  • Minskad risk för att drabbas av högt blodtryck och graviditetsdiabetes.
  • Snabbare tillväxt av placenta, moderkakan.
  • Ökad kroppsmedvetenhet.
  • Snabbare återhämtning efter förlossning.
  • Minskad risk för förstoppning.
  • Mindre belastning på leder och ligament.
  • Minskad risk för hjärt-och kärlsjukdomar.
  • Ökad chans till en komplikationsfri förlossning.

 

Det är inte ovanligt att man under en graviditet drabbas av besvär som till exempel trötthet, ländryggssmärta, illamående, nedstämdhet, dålig hållning, huvudvärk och sömnlöshet. Men genom studier som gjorts så har man sett att dessa besvär upplevs mindre och mer hanterbara hos gravida som fortsätter att vara fysiskt aktiva under sin graviditet. Bland annat genom styrketräning.

Minskad risk för nedstämdhet

Träning upplevs hjälpa till vid och minska risken för nedstämdhet. När vi tränar frigörs endorfiner, vårt ”må bra-hormon”, och upplevelsen är att det blir lättare och mer hanterbart att möta de förändringar som sker under en graviditet, både fysiskt och mentalt. Att lägga fokus på avslappning har också visat sig ge positiva effekter hos den gravida både under graviditeten och vid förlossningen.

Alla råd och tips gäller vid en okomplicerad graviditet, vid osäkerhet kontakta din barnmorska eller ansvarig läkare.

Text:
Anna Reinhold Landaeus
Personlig tränare, specialiserad på träning under och efter graviditet

shadow

Vad händer i kroppen under graviditeten och hur kan det påverka träningen?

Hur man påverkas under en graviditet är individuellt och det är viktigt att utgå från sig själv och sina egna förutsättningar. Det är bra att ha koll på vad som händer i kroppen och på vilke…

Läs merarrow
shadow

Söka hjälp - var kan du vända dig?

Om du märker att ett barn eller en tonåring mår dåligt psykiskt och det inte blir bättre så är det viktigt att söka hjälp. Det finns flera olika vägar att gå och här finns tips på var du kan…

Läs merarrow