Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Läckage efter förlossning?

Fråga:

Hej, jag är i tredje månaden. Jag har läst om alla problem man kan få när man fött flera barn vaginalt. 50 procent fick visst problem med framfall eller inkontinens – svårt att hålla tätt vad gällde urin, men också avföring… Kan det verkligen stämma?!
Min mamma har fött tre barn och har haft framfall, verkar inget kul alls. Kan man få begära kejsarsnitt för att slippa råka ut för något sådant längre fram i livet?

Jag är inte rädd för förlossningen men för att min kropp ska ta skada, jag vill ju gärna ha fler barn dessutom.

Mycket tacksam för svar!

 

Svar:

Ja det har ju varit mycket i media sista tiden angående problem som man kan få av att föda barn.
Självklart är det en stor påfrestning för kroppen – inte bara att föda barn utan även att vara gravid i 9 månader.
När det gäller just din fråga om de besvär som din mamma har, så drabbas även kvinnor som fött barn med hjälp av kejsarsnitt av dessa problem. Även om det inte är i samma utsträckning som när man har fött barn den ”vanliga vägen”.

Vad som ändå är en stor tröst i det hela är att just denna typ av problem kan man motverka i hög grad genom att aktivt träna sin bäckenbottenmuskulatur. Framför allt efter att man fött men även under graviditeten, det finns speciella program framtagit för detta. Om du vill läsa mera om detta hur man förebygger denna typ av skada så läs gärna boken ”Graviditet, hälsa och träning” (av Cecilia Friden, Birgitta Nordgren och Susanne Åhlund) där kan du få bra tips.

Det finns också speciella sjukgymnaster/uroterapeuter som är jätteduktiga på att hjälpa kvinnor som får besvär efter förlossningen.

Lycka till!

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Kroppen efter graviditet och förlossning

• Illamående, halsbränna och andra gravidkrämpor

• Ont i bäcken och svanskota

• Gravid? Lyssna mest på dig själv!

Rädd för att ”spricka”

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

Förgiftning genom kemiska medel

Framkalla aldrig kräkning ifall barnet svalt frätande kemikalier eller ett lösningsmedel. Vissa medel bör man inte ens ha hemma för att undvika förgiftning.

Läs merarrow
shadow

Trygg på sjön

Kunskap om hur du beter dig ute på sjön kan göra att du känner dig tryggare och förhindra drunkningsolyckor. Båtvett ger dig tips på hur du uppträder i en båt.

Läs merarrow