Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sås med mögelost okej vid graviditet?

Fråga:

Jag är gravid i vecka 25 och har läst att man inte ska äta mögelostar när man är gravid. Dock har jag lagat ädelost-pastasås där jag har kokat upp såsen och låtit det bubbla i några minuter.

Jag undrar nu om det är ok att äta ädelost (köper endast kvibille ädelost som är gjord på pastöriserad mjölk) så länge man hettar upp den i en sås?

Har läst att upphettning tar död på listeriabakterierna. Eller är möglet i osten också farligt för barnet?

Svar:

Kan förstå att det är förvirrande med alla ”goda råd” av vad man får äta eller inte när man väntar barn. Din fråga gäller ju Kvibille ädelost och den osten är helt ok att äta med tanke på att du också värmer den och låter den koka. Och som du också själv påpekar så är ju den också pastöriserad vilket är jättebra.

Håller med dig om att det där är en god pastasås (särskilt med vitlök, och gärna spenat – som ju dessutom innehåller extra mycket järn).

Besvarad av:
Gudrun Abascal, 
barnmorska

Mer fakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Bra gravidkost för dig och barnet

• Illamående, halsbränna och andra gravidkrämpor

• Kan mobilstrålningen skada mitt foster?

• När kan barnet börja äta mögelost?

• Röntgat mig – fara för bebisen?

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

Vid en olycka eller nödsituation
steg-för-steg

Lär dig hur du ska tänka och handla för att behålla lugnet. Här får du också praktiska råd om hur du tar hand om ett barn vid en olycka, och om akuthjälpens ABC - Andning, Blödning, Cirkulat…

Läs merarrow
shadow

Hepatit - infektion och vaccin

Hepatit A-virus överförs med vatten och förorenade matvaror, hepatit B som blodsmitta. Idag finns det flera typer av vaccin för att skydda barn mot smitta.

Läs merarrow