Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Graviditet och bubbelpool

Fråga:

Jag åkte på njurbäcksinfektion i vecka 12 och fick behandling för detta, går på regelbundna kontroller av urinprov.

Allt ser bra ut, men är det en risk att bada bubbelpool och bada i bassäng vare sig det är varmt eller kallt vatten nu när jag har varit med om det jag varit med om?

Svar:

Det finns säkert många olika åsikter om vad som är rätt och fel beroende på vem som får frågan.

Följande har jag kommit fram till. När det gäller graviditet och urinvägsinfektioner så vet man till att börja med att kvinnor som har en tendens att få urinvägsinfektioner också drabbas mera av detta när de är gravida.

Många uppger också när de lättare får infektioner när de badar i pooler och bassänger. Detta talar då för att man kanske ska undvika att bada i pooler om man vill göra allt för att undvika en infektion.

Vad som också tagits upp är att när man bad i pooler med mycket klor i så kan detta förändra ”miljön” i slidan så att man lättare får en svampinfektion, tror inte det finns några studier om detta.

När det gäller bubbelpooler tycker jag att man ska låta bli då ”barnet” säkert påverkas av det höga ljud som uppstår (har du stoppat ner huvudet i poolen och lyssnat så förstår du).

Vissa studier visar att om det är mer än 30 grader i vattnet så sker det en värmeutveckling hos barnet, vilket jag tycker man ska undvika framför allt om det sker vid upprepade tillfällen och under längre tid.

Hoppas du har fått svar på dina frågor och kan göra de val som känns rätt för dig.

Besvarad av:
Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar:

• Följ din graviditet – vecka för vecka

• Mammans vikt och blodsocker under graviditeten

• Bra gravidkost för dig och fostret

Rädd för att spricka

Badhus under graviditeten?

• Att försäkra det viktigaste ditt barn har – dig själv

Fler expertsvar längre ner på sidan (mobil) eller här till höger (dator).

shadow

Så stimulerar du barnets hjärnutveckling

Prata, sjung, lek och busa med ditt barn. Varje minut av sådan uppmärksamhet hjälper hans eller hennes hjärna att utvecklas. Nyckelordet är: lek.

Läs merarrow
shadow

آیا می دانید فرزند شما میتواند نسبت به شما از حمایت اقتصادی ضعیف تری برخوردار باشد؟

آیا کودکان در سوئد به بیمه احتیاج دارند؟ ما مراقبت های بهداشتی، مدارس و دندانپزشکی رایگان برای کودکان داریم. جامعه از فرزندان ما مراقبت می کند، اما آنچه بسیاری از مردم نمی دانند این است که ا…

Läs merarrow