Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bebisen immun mot mässling genom moderns vaccination?

Fråga:

Tack för en bra barnförsäkring och rådsida! Har fråga gällande mässling.

Överväger resa med min dotter i sommar 1,5 vecka till Lech i Österrike och därefter Polen/Tyskland på vägen hem med bil(tänker att vi flyger dit). Hon kommer då att vara precis 6 månader gammal.

Läser på er sida om mässling att barn har immunitet mot mässling första 6 mån om moder är vaccinerad. Glädjande läsning men stämmer verkligen detta? Finner inte liknade info utan då endast att amning och moderns vaccination ger ett visst skydd. Vad gäller?

Svar:

Tack för din fråga, i vilken du påpekar en liten oklarhet i vår text om mässling. När en mamma haft mässling eller blivit vaccinerad mot sjukdomen överförs det så kallade antikroppar, som ingår i immunförsvaret, till fostret under graviditeten. Det kallas för passiv immunitet och den försvinner successivt när barnet blir äldre. Immuniteten är därför bäst under det första halvåret. Exakt när immuniteten helt försvinner går inte att säga i det individuella fallet.

Det enda säkra sättet att skydda barn mot mässling är med vaccination. Man kan ju tycka att det vore bra att vaccinera barn så tidigt som möjligt.

I Sverige vaccinerar vi barn på BVC i 18 månaders ålder. Det kan tyckas sent men det är för att kvardröjande ”passiva” antikroppar inte ska påverka vaccinationen negativt. Det betyder att om ett barn av någon anledning fått mässlingsvaccin före ett års ålder, så rekommenderar man vaccination som vanligt vid 18 månaders ålder.

Mässling är väldigt ovanligt i Sverige även om vi på sistone hört talas om enstaka fall, men något vanligare ute i Europa. Jag önskar trevlig resa i sommar!

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare och docent

(mars 2017)

Fler expertsvar och artiklar:

Mässlingvaccinera 8 månaders bebis?

Prickar och utslag hos barn

Barnvaccinationsprogrammet

Gäller barnförsäkringen om barnet inte vaccinerats?

Risker med vacciner?

shadow

هل تعلم بأن طفلك يمكن أن يكون لديه حصانة مالية أقل منك؟

هل يحتاج الأطفال إلى تأمين في السويد؟ أليس لدينا رعاية طبية ومدارس ورعاية أسنان مجانية للأطفال؟ إن المجتمع يعتني بأطفالنا، لكن ما لا يعرفه الكثيرون هو أنه إذا أُصيب طفلك بحادث خطير أو مرض ما…

Läs merarrow
shadow

Gravid vecka 33

Om du orkar röra på dig som vanligt behöver din kropp ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och…

Läs merarrow