Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Allergiska barn och speciell kost

shadow

Glöm inte att kolla i förväg om någon av kalasgästerna är allergiker eller inte äter vissa livsmedel, t ex vissa typer av kött.
Recept på ”allergivänlig” tårta längst ned.

Bröd fritt från gluten och mjölkprotein finns numera i de flesta större affärer.
Tips på tårtor och andra mumsiga efterrätter som passar allergiker hittar du här nedan!

Allergi mot mjölk

Komjölksallergi är vanlig hos många barn. De tål inte minsta mängd av några som helst mjölkprodukter.
Lusläs innehållsförteckningen om du köper färdiglagat/bakat och glöm inte att vanligt margarin innehåller mjölk.

I de flesta livsmedelsbutiker finns mjölkfritt margarin att köpa. För mjölkallergikern är gräddtårta uteslutet.
Ett alternativ är kladdchokladkaka, bakad på mjölkfritt margarin och kakao i stället för blockchoklad. Grädde eller glass kan serveras i skål bredvid.

Det finns utmärkt god mjölkfri glass, gjord på sojamjölk.
Sorbet är ett annat alternativ för barn som är allergiska mot mjölk.
Bjuder du på popcorn, så droppa inte över smält smör utan i stället mjölkfritt margarin – eller varför inte bara salta sparsamt.

Allergi mot ägg, gluten eller nötter

Äggallergi är också vanlig. Ett alternativ till tårta och glass för äggallergiker är sorbet (försäkra dig om att den är helt äggfri) och fruktsallad. Chokladbollar funkar också.

Glutenallergiker tål inte vete, havre, korn och råg. Det finns glutenfri mix att köpa som ersätter vetemjöl när man exempelvis ska baka tårta. Marängsviss i stället för tårta är ett annat alternativ för glutenallergiker.

Nötter är det ganska många barn som inte tål. Enklast är att utesluta dem ut kalasmaten.

Kalasmat utan kött

Idag är det en hel del barn som är vegetarianer. Har ni planerat grillning så kan kycklingkorv vara ett bra komplement, liksom vegetariska korvar och hamburgare. Och grillade majskolvar tycker de flesta barn om!

Barn från judiska eller muslimska familjer äter oftast inte griskött, medan många hinduer undviker nötkött.

Text:
Anna-Lena Stålnacke, journalist

Recept på allergikernas universaltårtbotten utan mjölk, ägg och gluten:

– 3 del lågproteinmix (finns att köpa i större livsmedelsbutiker)
– 2 dl socker
– 2 tsk bakpulver
– 2 tsk vaniljsocker
– 2 dl vatten
– 50 g mjölkfritt margarin

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och tillsätt det, tillsammans med vattnet. Rör om. Grädda i vanlig tårtform cirka 40 minuter, ugnstemperatur 175-200 grader.

Använd frukt och fruktmos som fyllning och dekoration i stället för grädde och smörkräm.

 

shadow

Barnkalas

Maskerad eller kalas med tema när barnet fyller år? Kalasmat, presentöppning och ska gästerna få med sig något hem? Massor av tips!

Läs mer
shadow

Pneumokocker

Pneumokocker kan orsaka öroninflammation, bihåleinfektion och flera allvarligare sjukdomar. Sedan 2009 erbjuds svenska barn en pneumokockvaccinering.

Läs mer