Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Risker om barnet somnar i bärselen?

Fråga:

Vi har precis införskaffat bärsele, Babybjörn, och har ställt in den som man ska. När vår son är vaken lutar han sig bakåt. När han somnar har han en tendens att luta framåt med ansiktet rakt emot bröstet. Vilket föranleder att man som förälder tror att luftvägen kan vara blockerad. Då till frågan: Kan en bebis, 11 veckor, som sover, med automatik vända bort huvudet om han inte får luft? Eller föreligger det risk för plötslig spädbarnsdöd?

 

Svar:

Din fundering aktualiserar en fråga, som jag fått tidigare – om det nyfödda eller späda barnet i bärsele kan andas när huvudet faller framåt mot mammans eller pappans bröst. I frågan ligger en rädsla för att barnet skulle kunna dö i s.k. SIDS – plötslig spädbarnsdöd.

Det är lätt att se att det är populärt med bärsele hos föräldrar till spädbarn eller småbarn när man är ute i samhället eller på BVC. Idag finns det flera olika märken, bl.a. det du nämner, som är omsorgsfullt testade och utprövade. Hur bra selen än är, så är det väldigt viktigt att man följer instruktionerna för deras användning. Det är viktigt både för det lilla barnet men även för den som skall bära det lilla barnet.

Bärsele kan användas redan för det nyfödda barnet men det är då som allra viktigast att selen blir rätt påsatt. Det nyfödda barnets huvud är tungt och nacke- halsmuskulaturen ännu outvecklad. Då är det viktigt att huvud och nacke får ett bra stöd och att huvudet kommer tillräckligt högt upp. I den upprätta positionen kan barnet andas fritt, du har uppsikt över ditt barn – hur det mår och andas. Samtidigt skall barnet ha tillräckligt med utrymme för att kunna röra armar och ben.

Ditt barn är elva veckor och då börjar barnet få ökad muskelstyrka i nackmuskulaturen så att det av egen kraft kan ändra huvudets position.

Jag har varit i kontakt med en kollega som är en ledande forskare och expert på plötslig spädbarnsdöd. Han känner inte till något fall av plötslig spädbarnsdöd när barnet burits i bärsele. Därför kan du lugnt fortsätta använda din bärsele till glädje både för ditt barn och dig själv.

Besvarad av:
Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Läs gärna mer om barnets utveckling det första året.

shadow

Bada säkert med ditt barn

Att vistas vid sjöar, pooler och hav hör sommaren till. Här är några saker du bör tänka på för att lära ditt lilla barn vattentrygghet och för att bada säkert.

Läs merarrow
shadow

Stukad fotled och kylande omslag

Har barnet trampat fel och gjort sig illa? Vid en fotledsstukning hjälper högläge och kylande omslag. Hur känner man igen en fraktur? Läs expertens tips.

Läs merarrow