Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

När ditt barn ska börja skolan

shadow

De flesta barn tycker att det känns spännande, om än kanske lite nervöst, att börja i sexårsverksamhet eller första klass. Lite pirrigt är okej. Men om barnet oroar sig, är ledset eller uppvarvat, då behöver ni prata om vad han eller hon förväntar sig.

Det är viktigt att ta barnens frågor eller oro på allvar, men också bra att tänka på vems oro det handlar om. Din egen eller barnets? Det är skillnad på att prata om oro inför skolstarten på barnets villkor eller utifrån föräldrarnas behov, menar psykologen Anna Bennich Karlstedt.

– Ibland är föräldrar egentligen mer oroliga än barnet, och då kan frågor eller försäkringar faktiskt väcka oro även hos barnet.

Behöver barnet ett år till på förskolan?

Det år ditt barn fyller sex år kommer han eller hon att placeras i en förskoleklass. Förskoleklassen är sedan höstterminen 2018 obligatorisk. Det innebär att barn som är bosatta i Sverige har skolplikt från höstterminen det år då de fyller sex år.

Men det händer att barn inte är redo för förskoleklassen det år som jämnåriga kompisar börjar och det kan i vissa fall vara möjligt för ett barn att få börja i förskoleklass ett år senare. Särskilda skäl för att skjuta upp skolplikten kan till exempel handla om barn med utvecklingsstörning, en funktionsnedsättning eller en sjukdom. Det skulle också kunna gälla sent födda barn eller barn som inte hunnit lära sig språket. Det är hemkommunen som avgör om barnet kan anses ha särskilda skäl för att få skjuta upp skolplikten. Om du vill att ditt barn ska börja förskoleklass ett år senare så ska du ansöka om uppskjuten skolplikt. Därefter kommer kommunen utreda behovet, det görs i regel genom att samtala med både föräldrar och förskola.

– Det kan vara skillnad på hur barnet agerar i barngrupperna där och hur de är hemma, därför är det bra att ta in personalens åsikter. Men man behöver även lita på sitt eget omdöme. Ibland kan föräldrarna och personalen på förskolan ha väldigt olika uppfattningar av ett barns förutsättningar inför skolstart. I sådana fall kan det vara bra om en objektiv person, t ex en barnpsykolog, kan titta på barnet och göra en bedömning kring mognad, säger Anna Bennich Karlstedt.

Om skolplikten skjuts upp ska barnet istället erbjudas att gå i förskola.

Pirrigt inför skolstarten

Några sätt att förbereda barnet på skolstarten är att ställa frågor om hur barnet tänker.

– Fråga vad det är som känns läskigast. Lyssna och bekräfta att du förstår, berätta att det är just så många barn känner sig och att det inte är så konstigt. Om det är svårt för barnet att besvara öppna frågor av typen: ”Vad är det som är fel?”, så kan du hjälpa till med mer lättbesvarade, mer konkreta frågor, t ex ”Vad är det värsta som skulle kunna hända, tänker du?” eller ”Hur skall det vara för att det ska kännas bra?”.

Andra sätt att förbereda barnet är att läsa någon bok som handlar om att börja skolan (se boktipsen här nedan!) eller att gå och köpa en skolväska. Ni kan också gå förbi skolan och titta lite på byggnaden och skolgården. Om ni känner andra barn som ska börja skolan kan ni kanske gå tillsammans?

Text:
Åsa Fagerström, medicinjournalist

Barnböcker om våndor och förväntningar inför skolstarten

• Var är bus-Alfons? Om Alfons Åberg som blir alldeles tyst dagarna före skolstart och inte busar som vanligt – pappa blir bekymrad. Av Gunilla Bergström.

• Mitt lyckliga liv. Dunne oroar sig över att bli utan bästis i skolan. Av Rose Lagercrantz.

• Jag vill också gå i skolan. Femåriga Lena längtar efter att få börja skolan och får följa med sin storebror för att se hur det går till där. Av Astrid Lindgren.

• Pyret börjar skolan. Pyret är adopterad och tycker att det är jobbigt att alla undrar var hon kommer ifrån. Av Ingvor Goyeryd.

• Sune börjar skolan & Håkan Bråkan och pappa börjar skolan. Två roliga böcker om när Sune och sedan Sunes lillebror ska börja skolan. Av Sören Olsson. (Ofta slutsålda men finns på bibliotek.)

• En ettas dagbok. Mimmi har just börjat ettan och skriver dagbok om läskiga vaktmästare och snälla fröknar. Av Viveca Lärn.

• Nya kompisar. Axel och Omar träffas och blir kompisar i nya skolan. Lätt text för barn som just börjat läsa själva. Av Helena Bross.

• Ronny och Julia börjar skolan. Julia tycker det är jätteroligt att leka skola, men blir lite nervös när skolan ska börja på riktigt . Och Ronny undrar om man är för stor för att leka riddare när man börjat skolan. Av Måns Gahrton, Johan Unenge.

• Dunungens stora dag. Ankungen längtar till skolstart men blir osäker när den närmar sig. Mamma packar ned små överraskningar som gör dagen lättare. Av Amber Stewart.

shadow

Skolbarn i trafiken

Många kommer i bil. Några cyklar eller går. Andra åker buss. Hur man tar sig till skolan varierar. Men forskning visar att det är först vid cirka 12 års ålder som barn kan förväntas klara si…

Läs merarrow
shadow

Gravid vecka 24

Förmodligen har du nu ökat 5–7 kilo i vikt. Nästan alla gravida känner av en trötthet i ryggen, men vissa får direkt ont i ryggslut eller svank.

Läs merarrow