Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Kommunala förskolor

shadow

Kommunala förskolor på en och samma ort kan ha helt olika inriktning och profil, så det är klokt att gå runt och jämföra.

På vissa orter finns inom den kommunala barnomsorgen förskolor som arbetar enligt Montessoripedagogik. Andra lägger extra tonvikt vid utevistelse och naturupplevelser, för att nämna ett par exempel.

Hittar ni flera kommunala förskolor som ni kan tänka er för ert lilla barn, så behöver ni inte ställa er i kö till vart och ett av dem. En och samma kö gäller för alla kommunala förskolor på orten (eller i stadsdelen i storstäder) och i mån av plats placeras barnet på den man rankat högst på ”önskelistan”.

Ibland känns det som att man gjort fel val av förskola. En fördel med kommunal barnomsorg är att det då ofta är relativt enkelt att byta till en annan.

En annan fördel med offentlig verksamhet är att man kan vända sig till förvaltning och ansvariga politiker med synpunkter.

Läs mer om andra typer av barnomsorg.

Författare:
Anna-Lena Stålnacke, journalist

shadow

Rädd för att bada

Ett litet barn som älskat att bada kan plötsligt bli rädd så fort badbaljan kommer fram. Det kan bero på flera olika saker - läs psykologens förklaringar.

Läs merarrow
play-button
En kvinna visar hur man ska lyssna på ett barns andning om det sätter i halsen.
shadow

Så gör du om barnet sätter i halsen: 0-1 år

Vet du vad du ska göra om ditt barn (0–1 år) sätter i halsen och behöver första hjälpen? Genom att gå en kurs och öva första hjälpen samt hjärt- och lungräddning praktiskt så sätter sig kuns…

Se filmen härarrow