Familjen

Ehec och annan tarmsmitta

Var extra noga med att undvika bakterier i maten.Tvätta händerna lite oftare, särskilt om barnen klappat kossor. Och bada inte vid stränder där det går djur och betar.

Det är några av de råd som barnläkaren Gudmund Stintzing vill ge föräldrar som är oroliga för ehec-smitta. Sjukdomen kan ge blodiga diarréer, buksmärtor och njurproblem.

Vissa somrar råder stor uppmärksamhet kring ehec-bakterien. Ehec-bakterien har varit känd sedan snart trettio år men den har ändrat karaktär och så verkar det väldigt svårt att hitta smittkällan.

Ehec är en s.k. kolibakterie. Till utseendet skiljer den sig inte från andra kolibakterier, som är en del av den normala tarmfloran. Idisslande djur, bl.a. kossor, har ehec i sin normalflora utan att bli sjuka. Att människor blir sjuka beror på att bakterien har en förmåga att fästa på tarmslemhinnan och där bildar den gifter (toxiner).

Symtom

Tiden från smitta till infektion, den s.k. inkubationstiden, är bara ett par till några dagar. Symtomen vid ehec-infektion är blodiga diarréer och buksmärtor. Ungefär var tionde person som blivit sjuk har drabbats av en njurkomplikation som förkortas HUS (Hemolytiskt Uremiskt Syndrom). Vid HUS faller blodkropparna sönder och njurfunktionen försämras.

Är barn mer mottagliga för smittan?

Länge var det mestadels små barn som blev allvarligt sjuka på grund av ehec. Nu tycks någon av ehec-bakterierna ha förändrats, genom s.k. mutation och orsakar sjukdom med minst lika många komplikationer hos vuxna.

Så sprids smittan

Ehec smittar människan genom livsmedel som blivit förorenade av gödsel eller av smutsigt vatten. Smittan kan därför finnas såväl på grönsaker som i nötkött och köttfärs som blivit förorenade.

En annan smittkälla kan vara opastöriserad mjölk. Numera är all mjölk som säljs i svenska affärer pastöriserad, d.v.s. upphettad så att bakterierna dör.

Det finns ingen vaccin mot ehec i sikte - och det lär ta mycket lång tid innan vi har någon.

Läs mer om att undvika tungmetaller och bakterier i barns mat.

Uppdaterad maj 2016


Faktagranskad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Så undviker du ehec och annan tarmsmitta:

 

  • Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, före matlagning och efter kontakt med kreatur och besök i ladugårdar. Använd gärna handsprit.
  • Grönsaker och frukt skall sköljas noga - eller koka grönsakerna.
  • Använd olika skärbrädor och köksknivar för kött, kyckling och grönsaker. Diska dem i hett vatten (helst minst 65 grader) och byt disktrasa ofta.
  • Kött, köttfärs och kyckling skall vara väl genomstekt.
  • Använd kylväska när Du handlar och gör utflykter i sommar.
  • Bada inte vid stränder där det går djur och betar.
  • Drick inte opastöriserad mjölk.

Läs gärna våra expertsvar om magproblem:

 

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring