Familjen

Långresa och flyg under graviditet

Det är inte farligt att göra långresor eller att flyga när man är gravid. Men är du i slutet av din graviditet måste du ta reda på hur villkoren ser ut hos det flygbolag du skall åka med, och kolla upp hur din försäkring gäller.

Planera för eventuella reseapotek och tänk extra noga på vad du äter.

Om du är frisk och mår bra så är din graviditet inget hinder för att resa till vanliga chartermål kring Medelhavet eller till exempel södra Thailand. Om det gäller andra tropiska resmål kan det vara lämpligt att be om råd på din mödravårdscentral eller vaccinationsmottagning.

Före flygresan

Om du vill resa på långresa passar det bäst under de första sex månaderna av graviditeten. Sedan kan det kännas mer obekvämt - magen blir stor, du ökar i vikt och får lättare svullna ben eller ont i ryggen. De stora europeiska flygbolagen (exempelvis SAS) tillåter flygning ”fram till fyra veckor innan förväntad nedkomst”, om graviditeten förlöpt normalt och utan komplikationer. Kortare flygtur ytterligare två veckor tillåts hos vissa flygbolag, om du fyller i särskild ansökan och får den godkänd. Villkoren gäller inte om du väntar tvillingar. Då får du normalt inte flyga efter vecka 32.

Eventuellt kan du behöva tala med läkaren eller barnmorskan på mödravårdscentralen och be om ett intyg om din graviditet, när du förväntas föda etc. Om du är osäker, kontakta alltid flygbolaget.

Under flygresan

Om du sitter still länge kan det bli jobbigt eftersom du under en graviditet lättare blir svullen om fötter och ben. Ta med dig stödstrumpor och bekväma skor. Öronproppar, ögonbindel och uppblåsbar stödkrage kan vara skönt om flygresan blir lång.

Det finns en liten risk att få blodpropp vid lång tids stillasittande och den risken ökar något under en graviditet. Boka plats intill mittgången och ta några "promenader” under flygresan.

Luftfuktigheten är låg i flygplan. Slemhinnorna i näsan blir lätt torra och svullna. Det betyder att det blir svårare att utjämna trycket i mellanörat. För att slippa smärta och lomhördhet brukar det hjälpa med några puffar nässpray innan flygresan.

Ät lagom och drick mycket, framför allt vatten eller juice.

Vaccinationer

Vaccinationer bör du planera minst två månader innan din resa. Det går bra att vaccinera sig mot flera sjukdomar under graviditeten. Bland annat rekommenderas ibland vaccin mot influensa. Vaccinationer med så kallat ”levande vaccin” skall undvikas under graviditet. Hit räknas t.ex. vaccin mot gula febern, men även MPR (röda hund-mässling-påssjuka). Läs mer i artikeln om ”Vaccination under graviditeten”.

Läkemedel

Det finns vissa läkemedel som är direkt olämpliga under graviditeten, bland annat sådana mediciner som används som malariaprofylax. Be om råd på apoteket och din mödravårdcentral om vilka läkemedel du kan använda under graviditeten. Du kan också hämta information om läkemedel och graviditet på Fass.

Ordna med ett litet reseapotek inför resan. Du som är gravid bör särskilt fundera på att ha med dig följande läkemedel:

  • smärtstillande och febernedsättande (välj de som är godkända för gravida)
  • nässpray
  • medel mot halsbränna
  • medel mot svampinfektion
  • kortisonkräm
  • solskyddsmedel, eventuellt myggmedel som godkänts för gravida

Var noga med mat och hygien

Du måste vara extra noga med vad du äter och dricker när du är gravid. Det är ofta säkrare att äta mat som är genomstekt och genomkokt i gatukök än att äta från en buffé på hotell. Ät inte opastöriserade ostar och mjölkprodukter. Ett annat råd är att hålla sig till frukt och grönsaker som kan skalas.

Drick inte kranvatten, utan köp vatten på flaska. Du behöver mycket vätska när det är varmt, men även i flygplanet där luftfuktigheten är mycket låg.

Var extra noga med din personliga hygien, särskilt händerna. Ta gärna med handsprit (alkogel) på resan (tillåts dock inte i handbagaget på flyget, bättre med våtservetter där).


Faktagranskad av Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Kolla din försäkring och beställ EU-kort

Innan du reser bör du kontrollera att eller hur länge reseskyddet i din hemförsäkring gäller vid graviditet. Läs gärna artikeln om resa och försäkring under graviditet.

Det är viktigt att kontakta Försäkringskassan innan resan för att få ett intyg (EU-kort) som visar att du har svensk sjukförsäkring i händelse av att du skulle behöva vård på grund av sjukdom, graviditeten eller förlossning utomlands. Intyget gäller i hela EU/EES och i flera andra länder och kan beställas från försäkringskassan via telefon eller internet.

En reseförsäkring är bra att tänka på även om du inte är gravid.

Mer tips, fakta och expertsvar: