Familjen

Undersökningar när du är gravid med tvillingar

Här nedan hittar du svenska tvillingklubbens graviditetsschema vid en okomplicerad tvillinggraviditet. Rutinerna kan variera något på olika barnmorskemottagningar.

Du som väntar tvillingar har en spännande tid framför dig - inte minst efter förlossningen.

Det kan kännas tryggt att veta att din graviditeten övervakas lite extra noga.

Ungefär såhär brukar MVC-besök och graviditetskontroller se ut.

Tvillinggraviditet vecka 5

Graviditetstestet visar sig vara positivt. Tid beställs för första barnmorskebesöket. Du blir inskriven. Brösten börjar spänna, du känner dig kanske illamående, ofta kraftigare än vid "enlingsgraviditeter". Du har behov av att kissa oftare och kan känna stor trötthet.

Vecka 10

Tid beställs för första läkarbesöket. Livmodern brukar kännas större än vid enlingsgraviditeter.

Vecka 16-17

Du genomgår en ultraljudsundersökning och diagnosen tvillingar ställs. Det kan kännas omtumlande. Både rädsla och glädje liksom känslan av att vara utvald förekommer.

Vecka 20

Du gör ett nytt barnmorskebesök. Du börjar känna fosterrörelser i hela magen.

Vecka 22-24

Man kontrollerar fostrens tillväxt med ultraljud. Om du känner dig trött, så vila mer. Det är viktigt att du lyssnar på din kropp. Det är vanligt att tvillingmammor blir sjukskrivna.

Vecka 32

Ultraljudsundersökning utförs igen. Livmodern känns nu lika stor som vid en enlingsgraviditet i fullgången tid. Det kan kännas riktigt tungt att gå och stå nu. Planera inte för många aktiviteter varje dag. En sak i taget.

Vecka 36

Vid varje ultraljud mäts tvillingarna noga för att avgöra ungefärlig vikt. Man genomför obstretisk bedömning inför förlossningen, d v s ser på fosterlägen och beslutar om planerat förlossningssätt. Förbered er på att åka till BB. Förbered eventuella barnvakter och arbetsgivare.

Vecka 36-37

Detta är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet. Vila, vila och åter vila.

Vecka 38

Kanske den sista ultraljudsundersökningen.

Vecka 40

Nu tar man ställning till om och i så fall när förlossningen ska sättas igång. Det är en individuell bedömning från fall till fall.

Granskad av:

Eva Itzel, förlossningsläkare, docent

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring