Familjen

Gravid vecka 20

Fortsätt att röra på dig så mycket du bara orkar. Lagom träning är bra för barnet och gör dig väl förberedd inför resten av graviditeten – och förlossningen.

Under senare delen av graviditeten är det många som får problem med ryggen. Sådana besvär kan till viss del motverkas genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Om du har en gravid- eller barnförsäkring hos Trygg-Hansa ingår appen Gravid- och mammaträning där du hittar enkla hemövningar att göra i din egen takt.

Här är tips på enkel och viktig träning under graviditeten.

Vissa kvinnor känner av bäckensmärtor, ibland kallat foglossning, som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Den kan göra att du bör undvika vissa rörelser.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas träffar med information om bra mat för dig och fostret, om amning och förlossning.

Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna.

Fostret är nu cirka 25 centimeter långt och väger runt 350 gram.

Det provar sina reflexer, griper, sparkar och suger, allt för att träna inför världen utanför. Vissa foster börjar suga på tummen redan nu, de kan vinka, göra olika grimaser och är känsliga för ljus.

Hjärnan befinner sig i ett viktigt och kritiskt utvecklingsstadium.

Barnet växer och det blir mindre utrymme för fostervatten, nu är det ungefär en halv liter kvar runt barnet.

Huden skyddas av det vita fosterfettet, vernix. Det är ett salvliknande material som fastnar i lanugohåret och skyddar huden mot fostervattnet.

Under mjölktänderna håller de permanenta tänderna på att bildas.

Här hittar du tips och fakta om föräldrautbildning och profylaxkurser (de senare får man oftast beställa privat).