Familjen

Skapa trygg anknytning för den nyfödde

Under barnets första tid i livet är anknytningen viktig. Du som lever närmast ditt barn behöver lära dig barnets behov och ge trygghet och tröst. Barnmorskan Maria Sahlin hjälper oss att förklara vad anknytningen innebär och delar med sig av sina bästa tips.

Ett nyfött barn klarar sig inte utan bekräftelse på sina signaler, så som gråt, skrik och joller. Som förälder handlar det om att lära sig läsa barnets signaler och förstå dess behov. En bra anknytning ger ditt barn trygghet och välmående, som sedan följer med under resten av livet.

Vad är en trygg anknytning?

Den fysiska anknytningen börjar i samma stund som ditt barn föds, men dessförinnan har en själslig och emotionell anknytning redan skett under graviditeten. En trygg anknytning handlar om att lära dig att förstå ditt barns signaler och därefter bekräfta ditt barns behov. Barnmorskan Maria Sahlin förklarar:

– Bebisar kan inte prata, utan skriker istället, av olika anledningar. Det kan vara att de är hungriga, trötta, kalla, varma eller att något annat stör dem. Det är då viktigt att bekräfta barnet där och då. Denna stund efter födseln ger de allra bästa förutsättningar för en trygg anknytning.

Därför är anknytningen viktig

För att barnet ska känna sig tryggt och skyddat är det viktigt att du som nära vuxen bekräftar ditt barn, inte minst för att det hjälper ditt barn att utvecklas men också eftersom det sedan påverkar hela ditt barns liv. Hur anknytningen ser ut under första tiden i livet påverkar hur barnet senare i livet kommer se på tillexempel tillit och relationer.

Så skapar du en trygg anknytning

– Att vara hud-mot-hud med sitt nyfödda barn frisätter olika typer av ”må bra-hormoner” hos både föräldern och barnet. Denna stund efter födseln ger de bästa förutsättningarna för en trygg anknytning, berättar Maria Sahlin.

Här kommer några konkreta tips:

  1. Ta reda på vad ditt barn behöver. När barnet gråter är det viktigt att ta reda på vad barnet behöver. Ett bra tips här är att använda sig av uteslutningsmetoden och därefter försöka tolka vad det är barnet saknar.
  2. Bekräfta ditt barn. Genom att till exempel ta upp och bära eller hålla om ditt barn, vyssja och lugna det.
  3. Sjung en visa. Om barnet fortsätter skrika kan du försöka avleda, testa att sjunga en visa eller ta en promenad. Fortsätt också att hålla om ditt barn för att ge bekräftelse.
  4. Babymassage. Om anknytningen känns lite trög kan detta vara en bra metod för att komma din bebis nära och som skapar en mysig och intim stund med ditt barn.
  5. Lyssna på ditt barn och försöka lösa problemen. Det viktigaste att komma ihåg är att alltid lyssna efter ditt barns signaler och försöka besvara dem på bästa sätt. Att lösa barnets problem är ett tecken för ditt barn på en trygg anknytning.

Om anknytningen känns svår eller inte fungerar

Problem i kontakten med ditt barn är ofta en konsekvens av att du själv genomgår en personlig kris. Det kan handla om att du fått en förlossningsdepression, eller mår psykiskt dåligt av andra anledningar, går igenom en skilsmässa, har missbruksproblem eller att du själv eller någon annan blir allvarligt sjuk. Men det kan också vara så att tidigare egna erfarenheter kan göra att du inte alltid förstår vad ditt barn behöver.

– Ett tecken på att det inte fungerar är när du som förälder känner dig orolig för anknytningen, att du har svårt att förstå ditt barn eller att anknytningen, av någon anledning, blivit sämre. Detta gäller i alla åldrar, säger Maria Sahlin.

Tänk på att det går att skapa anknytning även när barnet är lite äldre, även om det är som lättast under barnets tre till fyra första år går det att göra ännu senare i livet.

Här får du få hjälp och stöd

  • Barnavårdscentralen. Kontakta din BVC-mottagning, där kan du prata och samtala kring hur er vardag ser ut, behöver du mer hjälp kan BVC hjälpa dig vidare till rätt instans.
  • Vårdcentralen. Kontakta din vårdcentral, där kan du få psykologhjälp eller möjlighet att prata med en kurator.
  • Familjecentraler. På vissa orter finns specifika familjecentraler, där finns det också bra stöd att få för dig som förälder eller vårdnadshavare.
  • Barnmorskemottagning. Om du redan under graviditeten känner dig orolig över hur du ska få kontakt med ditt barn eller hur du ska känna för ditt barn, kan det vara bra att kontakta din barnmorskemottagning.
  • Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, BUP.
  • Ring 1177. På 1177 Vårdguiden kan du få hjälp att hitta rätt vård.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring